Over meningokokken

Wat is meningokokkenziekte?

Wat zijn meningokokken?
 

Meningokokken zijn bacteriën (Neisseria meningitidis) die meningokokkenziekte kunnen veroorzaken. De bacterie bevindt zich gewoonlijk in de neusholte van gezonde mensen. Zij worden hier niet ziek van. Maar als deze bacteriën in de bloedbaan of in het zenuwstelsel komen, kunnen mensen binnen enkele uren ernstig ziek worden. De bacterie kan worden overgedragen door hoesten, niezen, spreken of door dicht menselijk contact.

Er zijn 12 verschillende typen meningokokkenbacteriën waarvan er 6 (A, B, C, W, X en Y) de meeste meningokokkenziekten veroorzaken8.

Meningokokkenziekte
 

Meningokokkenziekte is een verzamelnaam voor ziekten die worden veroorzaakt door de meningokok. Door een infectie met meningokokken kan o.a. bloedvergiftiging en meningokokkenmeningitis (hersenvliesontsteking) ontstaan, een zeldzame, maar ernstige ziekte. Het is een ontsteking van de vliezen die de hersenen en het ruggenmerg omgeven. Mogelijke symptomen zijn o.a. koorts, zware hoofdpijn en een stijve nek. Door een snelle behandeling worden de meeste mensen weer beter. De ziekte kan echter ook ernstig verlopen en in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben. Tot 10% van de patiënten overlijdt binnen 24-48 uur na aanvang van de symptomen, zelfs met de aangewezen zorg2.

Meningokokkenziekte komt overal ter wereld voor. In sommige delen van de wereld komen af en toe epidemieën voor. Deze worden veroorzaakt door type A en in toenemende mate ook door type W.

In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y. Vaccinatie tegen type C is sinds 2002 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden30. In de loop van 2018 wordt dit vervangen door een vaccin dat helpt beschermen tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Naast baby’s zullen ook tieners rond de leeftijd van 14 jaar een uitnodiging hiervoor krijgen.