Help uzelf te beschermen

Help uzelf te beschermen

Algemene maatregelen
 

Er zijn algemene preventieve maatregelen die u helpen beschermen tegen meningokokkenziekte. Bijvoorbeeld door goede hygiëne31. Maak bij hoesten of niezen gebruik van uw elleboogholte. Gebruik een zakdoek maar één keer en gooi deze na gebruik weg. Ook dit beperkt de kans op overdracht31.

Het belang van vaccinatie
 

Vaccinatie is een belangrijk middel om ziektes en sterfte te helpen voorkomen. Zonder vaccins zouden sommige ‘uitgeroeide’ ziekten overal ter wereld terug opduiken, bijvoorbeeld de pokken en polio9.

Op deze manier worden niet alleen de mensen die zijn ingeënt beschermd, maar wordt het risico op verspreiding naar anderen ook verminderd.

Zorg dat u (en uw kinderen) gezond blijven. Maak een afspraak met uw arts of één van de vaccinatiebureaus. Daar krijgt u persoonlijk advies over aanbevolen en verplichte vaccinaties en overige voorzorgsmaatregelen.

Rijksvaccinatieprogramma
 

Vaccinatie tegen meningokokken bacteriën type C maakt sinds september 2002 deel uit van het Rijksvaccinatieprogramma30. De vaccinatie wordt gegeven op de leeftijd van 14 maanden. Sinds de invoering van deze vaccinatie is het aantal ziektegevallen door meningokokken type C sterk afgenomen.

Het aantal infecties met meningokokken type W is in Nederland echter gestegen van gemiddeld vier per jaar in de jaren voor 2015 tot vijftig in 2016 en tachtig in 201729. Vanwege deze toename krijgen alle kinderen van 14 maanden in de loop van 2018 een vaccin aangeboden dat helpt beschermen tegen meningokokken typen A, C, W en Y. Ook tieners zullen een uitnodiging krijgen rond de leeftijd van 14 jaar.